نقش کود NPK در رشد گیاهان
24 اسفند 1398کود فروت ست
8 اسفند 1401چالکود کردن یک اصطلاح کشاورزی است که در فصل پاییز و زمستان بیشتر با آن مواجه میشوید. چالکود در واقع یک اقدام بسیار مهم باغداری در فصل خواب درختان است که به موجب آن نیازهای درخت در فصل رشد برطرف خواهد شد. نکته اساسی در مورد چالکود انتخاب ترکیب مناسب و بهترین زمان برای انجام آن است. در واقع دقت نکردن در انتخاب ترکیبات لازم برای چالکود و زمان درست انجام چالکود ممکن است تاثیرات مثبت چالکود را از بین ببرد. همواره در کشاورزی بسترسازی برای درختان به منظور رشد و افزایش عملکرد حائز اهمیت بوده و هست. این امر در رابطه با کاشت نهالهای جوان و درختان در سن باردهی بیشتر صدق میکند. پس انجام چالکود به شیوه درست و اصولی یک امر ضروری در باغات به حساب میآید. در ادامه این مقاله با کیمیا کود پارس همراه باشید که بیشتر با نکات کاربردی چالکود آشنا شوید.
چالکود چیست؟
چالکود (کانال کود) همانطور که اشاره شد یک اقدام مهم زمستانه در باغات است که به منظور بهبود رشد درختان در فصل بهار انجام میشود. برای انجام چالکود باید در بخش سایه انداز درخت چاله، کانال و یا شیارهایی را حفر نمود و برای پر کردن آن از کودهای شیمیایی و دامی استفاده کرد. با انجام اینکار شرایط برای رشد بهتر ریشه و جذب مواد غذایی مورد نیاز درخت بهتر فرآهم شده و در نتیجه درختانی پربارتر در فصل بعد خواهید داشت.
فواید چالکود
- اصلاح فیزیکی بافت خاک
- تقویت خاک از نظر عناصر ماکرو و میکرو
- افزایش میزان ماده آلی خاک
- تصفیه موضعی خاک در موارد مسمومیت و آلودگی خاک
- افزایش تهویه خاک و ریشه زایی بهتر و هدایت ریشه به سمت مواد مغذی
مراحل ضروری انجام چالکود
در نظر داشته باشید که قبل از انجام چالکود و در حین چالکود باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید که بهترین نتیجه را از چالکود به دست بیاورید و همانطور که قبلا اشاره شد هزینه و زمانی که صرف کردهاید از بین نرود.
- انجام آزمایش خاک
- تفسیر آزمون خاک با مشورت کارشناس و انتخاب دقیق نوع و مقدار کود
- شناسایی محل دقیق جهت حفر چاله یا احداث کانال
- تعیین تعداد و عمق چاله یا کانال
- اصلاح فیزیکی خاک و اضافه کردن عناصر
- پر کردن چاله یا کانال
- آبیاری محل چالهها یا کانال
- همسطح کردن خاک
شاید با خود فکر کنید که آزمایش خاک چه فایدهای میتواند در نتیجه چالکود داشته باشد؟ پس بیایید باهم فواید انجام آزمایش خاک را بررسی کنیم. آزمایش خاک به چند دلیل حائز اهمیت است:
- بهینه سازی تولید محصولات کشاورزی
- محافظت از خاک در برابر آلودگی ها و کمک به اصلاح فیزیکی و شیمیایی آن
- کمک به شناخت ماهیت خاک و تطبیق آن با شرایط محصولی که کشت شده
- جلوگیری از هدر رفت هزینه و برقراری تعادل تغذیه ای محیط کشت
چرا آزمایش خاک قبل از چالکود مهم است؟
تجزیه و تحلیل خاک یک ابزار ارزشمند برای زمین و خاک شماست و بهتر است قبل از خرید هر کودی آزمایش خاک انجام دهید و نتیجهی آن را نزد کارشناس کشاورزی مجرب برده و بعد اقدام به تهیه کود نمایید. همانطور که اشاره شد انجام آزمایش خاک بسیار اقدام مفیدی است اما مهم تر از آن تفسیر این آزمون میباشد که توسط کارشناس خبره انجام شده باشد. تفسیر درست و کارشناسی به شما کمک میکند که قبل ازصرف هزینههای زیاد برای خرید کود، مواردی که در باغ شما به اصلاح نیاز دارد را شناسایی و اصلاح کنید. توجه داشته باشید تا زمانی که بستر کشت از نظر فیزیکی و شیمیایی اصلاح نشود خرید کود توجیه ندارد.
به منظور بهره از یک تفسیر کارشناسی میتوانید نتایج آزمایش خاک را برای کارشناسان کیمیا کود پارس ارسال نمایید تا نتیجه مورد نظر را برای شما تفسیر نمایند. اگر مایل به در یافت مشاوره یا تفسیر نتیجه آزمایش خاک هستید فرم زیر را پر نمایید.
افزایش میزان ماده آلی به خاک
ماده آلی از مهم ترین موءلفههای آزمون خاک میباشد و به تعبیر کارشناسان ارشد علوم خاک شناسی این موءلفه همان شناسنامهی خاک شماست. ماده آلی به عنوان غذای میکروارگانیسمهای خاک مورد استفاده قرار میگیرد پس هر چه میزان ماده آلی بالاتر باشد، میکروارگانیسمها فعالیت بیشتری انجام میدهند و خروجی این موضوع باعث افزایش کیفیت خاک میشود. از بهترین تامین کنندههای ماده آلی خاک میتوان به کود دامی فرآوری شده، هیومیک اسید و کودهای آلی گرانوله اشاره کرد که انتخاب هریک از آنها و میزان استفاده از آنها به نوع درخت، سن درخت، نتیجه آزمون خاک (بافت خاک-شوری یا عدم شوری و…) بستگی دارد.
اهمیت کانال کود قبل از احداث باغ
بسیاری از باغداران از اهمیت احداث کانال قبل از احداث باغ خبر ندارد در نتیجه عدم کنترل پروفیل خاک باعث میشود که تنها حدود 2 تا 3 سال پس از احداث باغ با توقف رشد یا افت عملکرد مواجه شوند. پس بررسی خاک تا عمق مورد نیاز نهال امر بسیار مهمی است و در صورت بررسی و مشاهدهی لایه سخت یا خاکهای رسی باید آنها را شکست و ازبین برد و با اضافه کردن کود دامی فراوری شده به افزایش ماده آلی خاک و اصلاح فیزیکی بافت خاک کمک شایانی نمود.
اهمیت کانال کود بعد از احداث
بعد از احداث باغ و زمانی که نتیجهی آزمون خاک مشخص شده باشد، ممکن است کمبود برخی از عناصر ماکرو و میکرو، متعادل نبودن پی اچ یا شوری بالا مشخص شود که یکی از بهترین زمانها برای اصلاح این موارد فصل خواب درختان یعنی زمستان میباشد در این زمان میتوان با استفاده از روش چالکود یا کانال کود خاک را به صورت شیمیایی و فیزیکی اصلاح نمود و منتظر شروع فصل رشد بود.
همانطور که اجرای عملیات بستر سازی برای درختان میتواند مفید باشد در صورت عدم رعایت نکات مهم میتواند زیانبار باشد. پس در اجرای چالکود باید دقت کافی را داشته باشید. از جمله مشکلات عدم بسترسازی اصولی میتوان به:
1.از بین رفتن ریشههای سطحی و ضخیم تر که خروجی آن افت عملکرد درخت یا نابودی آن میشود.
2.عدم استفاده از کودهای دامی فرآوری شده میتواند باعث افزایش علف هرز و ایجاد بیماریهای قارچی در ناحیه ریشه شود.
3.اگر مواد مورد مصرف تحت نظر کارشناس نباشد ممکن است منجر به شوری خاک و مسمومیت آن شود.
4. در صورتی که محل چالهها دقیق نباشد منجر به هدر رفت هزینه و وقت شما میشود.
کیمیا کود پارس
تولیدکننده انواع نهادههای کشاورزی
2 دیدگاه
بسیار عالی و کاربردی
سپاس از توجه شما