نقش کود NPK در رشد گیاهان مختلف زراعی و باغی بسیار قابل توجه است. کود NPK از سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم تشکیل شده است. در واقع نیتروژن، فسفر و پتاسیم سه عنصر اصلی و ضروری برای رشد گیاههستند، که هر کدام از این عناصر در گیاه نقش متفاوتی دارند و درنهایت موجب بهبود رشد رویشی گیاه و افزایش محصول خواهند شد. به طور کلی اگر بخواهیم به نقش این عناصر اشاره کنیم باید بگوییم که عنصر نیتروژن (N) موجب رشد برگها و سبز شدن گیاهان، عنصر فسفات (P2O5) موجب رشد برگها و عنصر پتاس (K2O) برای بهبود کیفیت محصول مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله از کیمیا کود پارس در مورد نقش کود NPK در گیاهان صحبت خواهد شد، با ما همراه باشید.
انواع کود NPK
کود NPK همانطور که گفته شد شامل سه عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم بوده و براساس درصد هر یک از این عناصر ترکیب خاصی را ایجاد میکند. از شناخته شدهترین ترکیبات NPK میتوان به موارد روبهرو اشاره کرد. کود NPK 20-20-20، کود NPK 10-50-10، کود NPK12-12-36، کود NPK 15-5-30، کود NPK 18-18-18 و کود NPK 0-0-52. هر یک از این کودها در مرحله خاصی از رشد گیاه مورد استفاده قرار میگیرند.
نقش کود NPK
شاید برای شما سوال پیش بیاید که نقش کود NPK چیست؟ همانطور که گفته شد هر مرحله رشدی خاص در گیاه نیاز مند یکسری از مواد ضروری است. مثلا در هنگام رشد رویشی نیاز گیاه به عنصر ازت بیشتر از عناصری همچون پتاسیم یا آهن است. پس قبل از انتخاب کود باید به سن گیاه (مرحله رشدی) و نوع گیاه توجه زیادی شود. در ادامه نقش هر کدام از عناصر موجود در این کود را به طور جداگانه بررسی میشوند:
نقش عنصر نیتروژن در گیاه: نقش کود NPK
افزایش میزان رشد رویشی در گیاهان
افزایش عملکرد نهایی گیاهان
افزایش کیفیت محصول نهایی
کمک به فرآیند فتوسنتز در گیاهان
توجه داشته باشید که نیاز به عنصر نیتروژن در گیاهان قبل از زمان گلدهی و همچنین در زمان قلمه گرفتن برای ایجاد شاخ و برگ جدید، بیشتر است؛ به همین دلیل بهتر است از کودهای NPK که درصد نیتروژن بالاتری دارند مانند کود گرانوله 20-20-20 NPK استفاده کرد.
نقش عنصر فسفر در گیاه:
افزایش توان گیاه برای مقابله با شرایط استرس
افزایش فرایند ریشه زایی در گیاهان و بالا بردن مییزان جذب عناصر غذایی
افزایش میزان شکوفه دهی در گیاهان
توجه داشته باشید که در شرایط تنش بالای دمایی یا مراحل اولیه رشد که گیاه نیاز به ریشه زایی دارد، استفاده از کودهایی با درصد بالایی از فسفر توصیه میگردد مانند کودهای 10-50-10 NPK.
نقش عنصر پتاسیم در گیاه:
افزایش کیفیت میوه و گل در گیاهان مختلف
افزایش تشکیل پروتئین در میوه و بهبود کیفیت میوه
افزایش گلدهی در گیاهان زینتی
افزایش درشت شدن و میزان رنگ گیری میوه در درختان میوه
توجه داشته باشید که در زمان قبل از میوهدهی از کودهای حاوی درصد بالایی از پتاسیم استفاده نمایید مانند کودهای 36-12-12 NPK و NPK 0-0-52.
به طور کلی باید بگوییم که نقش کود NPKدر هر مرحله، با توجه به میزان و درصد هر یک از عناصر موجود در آن بسیار متفاوت است. پس بهتر است قبل از انتخاب نوع کود NPK مرحله رشدی گیاه خود را در نظر بگیرید و به درستی کود مورد نظرتان را انتخاب کنید.
تاثیرات کمبود یا مسمویت با عناصر ان پی کا
قطعاً کمبود عناصر ضروری مانند نیتروژن،فسفر و پتاسیم در گیاه منجر به اختلال در رشد، کاهش رشد، زرد شدن گیاه، کاهش میزان فتوسنتز و در نهایت کاهش کیفیت و عملکرد محصول خواهد شد. اما استفاده بیش از حد نیاز گیاه از هر کودی، منجر به اختلال در رشد گیاه و درنهایت توقف رشد گیاه شده و منجر به ایجاد مسمویت در خاک و درنهایت مسمومیت در گیاه خواهد شد. به همین دلیل قبل از استفاده از کود با کارشناسان کیمیا کود پارس تماس حاصل کنید تا میزان دقیق استفاده را به شما توصیه نمایند.