گیاه برای رشد به عناصر غذایی ضرروی نیاز دارد. در این بین عنصر نیتروژن به همراه فسفر و پتاسیم سه عنصر اصلی و مهم مورد نیاز برای گیاهان هستند. گیاه وقتی با کمبود هر یک از این عناصر مواجه شود علائم خاصی را از خود نشان میدهد و در واقع یک هشدار به شما میدهد که برای رفع آن کمبود اقدام کنید. زیرا در صورت تداوم کمبود عناصر غذایی در گیاهان، عملکرد محصول به شدت کاهش خواهد یافت. کمبود فسفر و نیتروژن نسبت به سایر کمبودهادر گیاهان رایجتر است. اما برای رفع این کمبودها چه کاری باید انجام داد؟ استفاده از کودهای حاوی فسفر و ازُت یکی از بهترین گزینهها است. اما چه کودی را و چه زمانی استفاده کنیم؟ کود دی آمونیوم فسفات یکی از بهترین کودهای موجود برای رفع کمبود فسفر و ازُت است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این کود و مزایای آن آشنا شویم.
نقش ازُت و فسفر درگیاهان
عنصر ازُت نقش مهمی در رشد و عملکرد گیاهان دارد و برای سنتز کلروفیل و افزایش پروتئین در گیاه لازم است. کمبود نیتروژن در گیاه یک مشکل تغذیهای بسیار مهم است که گیاهان را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. دلیل کمبود ازُت یا سایر عناصر غذایی در خاک شستشوی نیترات، تثبیت فسفر، فرسایش خاک و برداشت محصولات از زمین است. به همین دلیل در صورت بروز علائمی مانند زردی برگها، کاهش رشد، کوچک ماندن سایز میوهها و … باید اقدام به رفع این کمبود نمایید.
نقش فسفر در گیاهان بسیار متنوع بوده و به طور کلی در ترکیبات پروتئینها، تولید چربی، تقسیم سلولی و تبادلات انرژی در اندامهای مختلف گیاهی تاثیر بسزایی دارد. فسفر در رشد و تکامل ریشهها، استقامت و پایداری گیاهان در برابر ورس (خوابیدن)، بهبود کیفیت محصول، افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماریهای گیاهی، تلقیح گل و تشکیل میوه و دانه اثرات مهمی دارد. تیپیکترین علائمی که کمبود فسفر در گیاهان ایجاد میکند بنفش شدن سطح برگها است که در صورت مشاهده این علائم باید برای رفع این کمبودها اقدام نمایید. دی آمونیوم فسفات یک انتخاب مناسب است.
کود DAP یا همان دی آمونیوم فسفات منبع بسیار عالی فسفر (P) و نیتروژن (N) برای تغذیه گیاهان است. این کود بسیار محلول بوده، بنابراین به سرعت در خاک حل میشود و فسفات و آمونیوم موجود در آن آزاد و در اختیار ریشه گیاهان قرار میگیرد. یک ویژگی قابل توجه دی آمونیوم فسفات، قلیایی بودن pH آن است که در اطراف گرانولهای حل شده ایجاد میشود. از آنجا که با حل شدن گرانول های DAP، آمونیوم آزاد میشود، نهال ها و ریشههای گیاه نزدیک به آمونیاک، آسیب میبینند. (این آسیب احتمالی معمولاً هنگامی اتفاق میافتد که PH خاک از ۷ بیشتر باشد). برای جلوگیری از چنین خسارتی، کشاورزان عزیز باید از قرار دادن غلظت زیاد DAP در نزدیکی بذرهای جوانه زده خودداری کنند.
آمونیوم موجود در DAP یک منبع عالی برای نیتروژن است و به تدریج توسط باکتریهای خاک به نیترات تبدیل میشود و در نتیجه PH خاک نسبت به حالت قبل کمی کاهش مییابد.
مزایای دی آمونیوم فسفات
با توسعه سیستم ریشهدهی موجب افزایش عملکرد گیاهان میشود.
با افزایش رشذ ریشه میزان جذب در گیاهان بالا رفته و موجب سرسبزی دائمی درختان غیر مثمر و مثمر میگردد.
زودرسی محصولات کشاورزی را در پی دارد.
باعث فعال شدن میکروارگانیسمهای خاک شده که به هیدرولیز عناصر و آماده سازی آنها برای گیاهان کمک میکند.
کیمیا کود پارس، اقدام به تولید محصولی نو از ترکیب دی آمونیوم فسفات گرانوله به نام ترکیب مایع فسفر بالا DAP 5-12، با دارا بودن 5 درصد ازُت و 12 درصد فسفر قابل جذب برای گیاهان نموده است. این ترکیب دارای PH اسیدی بوده و برای استفاده در خاکهای قلیایی و آهکی مناسب است. این کود یک جایگزین بسیار مناسب برای دی آمونیوم فسفات گرانوله است. ویژگیها و مزایای دی آمونیوم فسفات مایع نسبت به گرانوله به شرح زیر است:
کاملا اسیدی و مناسب برای رشد گیاهان
جذب فوق العاده بالا و سریع
هزینه مقرون به صرفه نسبت به کود گرانوله دی آمونیوم فسفات
نکتهای را که باید در نظر بگیرید این است که قبل از استفاده از هر کودی حتما باید آزمایش خاک انجام دهید و با توجه به آنالیز آن اقدام به مصرف کود برای باغ و مزرعه نمایید. اگر نتایج آزمایش خاک کمبود فسفر و ازُت را در خاک نشان داد میتوانید از کود دی آمونیوم فسفات استفاده نمایید. بهترین زمان استفاده از کود دی آمونیوم فسفات (DAP) در باغات، هنگام چالکود تا اوایل فصل رشد و در مزارع هنگام شخم زدن زمین و قبل از کشت است.